Gana lieli Ziemassvētki
Noslīdēja lejiņā;
Iesim veci, iesim jauni,
Timbāsim kalniņā.

Lielā “timbāšana” jeb Bluķa vilkšana cauri Cēsīm būs 21. decembrī no plkst.18.00.

No plkst.18.00 budēļu sagaidīšana Četru vēju skvērā (Raunas iela 12, pie Cēsu Kultūras centra). Bluķa vilkšana cauri pilsētas centram un dedzināšana ar dziesmām un rotaļām Cēsu Pils dārzā.

Aicinām ikvienu iesaistīties pievienojoties budēļu pulciņam ierodoties maskās un līdzi ņemot Jāņu dienu vaiņagus, kurus sadedzināsim kopā ar raizēm un nedienām lielajā ugunskurā!

Bluķa vilkšanai jeb velšanai ir sena rituāla nozīme, kas simbolizē Saules atgriešanos, jo senāk bluķis tika vilkts kalnā. Bluķa vilkšana reprezentējusi Saules un gaismas augšupeju, vēlāk kļūstot par “Ziemassvētku vilkšanu kalnā” un visbeidzot pārtapusi par analoģisku darbību ļaunuma iznīcināšanai.

Bluķis sendienās velts, sākot ar Mārtiņiem, katru ceturtdienas vakaru, līdz pēdējā ceturtdienā pirms Ziemassvētkiem sasniegta svētku augstākā pakāpe. Tad nu arī saime ievēlusi bluķi sētsvidū vai plānvidū, kur ar dziesmām un pāri lēkšanu tas sadedzināts. Līdz ar bluķi aizvelti un sadedzināti visi iepriekšējā gada grūtie darbi un nedienas.

Bluķi vilks tautas vērtes kopa „Dzieti” sadarbībā un Cēsu Kultūras centru.
Lai izkūp dūmos visi nelabumi!